Cara Beli Starlink : Harga & Pakej Langganan

Kongsikan Artikel Ini

Cara Beli Starlink : Harga & Pakej Langganan

Starlink adalah perkhidmatan Internet satelit yang dikendalikan oleh SpaceX yang dimiliki oleh Elon Musk.

Starlink turut menyediakan liputan satelit di lebih 56 negara, sesuai dengan tujuannya yang mana menyediakan akses internet berkelajuan tinggi dan merancang untuk mengembangkannya kepada perkhidmatan telefon mudah alih.

Bagi mereka yang tinggal di kawasan tanpa talian gentian dan 5G, alternatif yang terbaik adalah anda boleh mencuba untuk melanggan perkhidmatan internet yang disediakan oleh Starlink.

Di sini kami akan kongsikan sedikit maklumat bagaimana anda boleh melanggan dan melihat pakej yang disediakan pada masa kini.

Pengenalan di Malaysia & Cara Beli Starlink

Starlink telah mula menawarkan langganan perkakasan kongsi di seluruh Malaysia, meliputi Semenanjung, Sabah & Sarawak.

Pelanggan boleh menjangkakan kelajuan muat turun sekitar 100Mbps, menurut SpaceX. Kini hanya satu pelan langganan yang disediakan di dalam Malaysia iaitu pelan standard berharga RM220 Sebulan.

Baca Juga:

Perkhidmatan ini tidak disertakan dengan kontrak dan memerlukan pengguna memasang sendiri perkakasan dan membeli kit permulaan.

Kit Starlink dilengkapi dengan antena tatasusunan berperingkat elektronik dengan pangkalan yang sesuai untuk pemasangan internet, penghala WiFi dan kabel.

Cara Beli Starlink & Harga Pakej

  • Versi standard, yang dicadangkan oleh Starlink untuk “pengguna kediaman dan aplikasi Internet setiap hari” berharga RM2,300.
  • Kit berprestasi tinggi, yang berharga RM11,613, disyorkan untuk “pengguna kuasa tinggi dan aplikasi perusahaan”.

Untuk melanggan, anda perlu membuat tempahan melalui laman web Starlink di alamat https://www.starlink.com/, masukkan lokasi anda untuk mengetahui liputan Starlink di tempat anda sebelum membuat pembelian.

Cara Beli Starlink
Cara Beli Starlink : Harga & Pakej Langganan 4

Starlink menyatakan bahawa kit berprestasi tinggi itu menawarkan rintangan cuaca yang lebih baik, kelajuan tiga kali lebih baik pada suhu melebihi 35°C dan jarak penglihatan yang lebih baik, terutamanya di kawasan yang mempunyai halangan yang tidak dapat dielakkan.

Sekiranya anda melanggan pelan standard pelanggan boleh mencuba perkhidmatan internet Starlink selama 30 hari dan memulangkan perkakasan untuk bayaran balik penuh jika mereka tidak berpuas hati dengannya.

Untuk cara langgan Starlink atau cara beli Starlink, pelanggan perlu membayar tambahan RM100 untuk kos penghantaran dan pengendalian, dengan masa penghantaran dijangka antara satu hingga dua minggu.


Kongsikan Artikel Ini