109 Individu Dikompaun RM1.13 Juta Langgar SOP

Kongsikan Artikel Ini

109%2Bdikompaun

Group%2BWhatsapp%2BInfo%2BBantuan%2BKerajaan

JOHOR BAHRU – Seramai 109 individu dikenakan kompaun keseluruhan berjumlah RM1.13 juta selepas didapati melanggar prosedur operasi standard (SOP) pencegahan wabak Covid-19 dalam satu operasi di sebuah premis pusat hiburan di Muar pada Sabtu.
Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, kesemua individu berumur 17 hingga 52 tahun itu ditahan pada jam 10.45 malam.

Premis Hiburan Dikenakan Denda RM50,000 Langgar SOP

Menurutnya, polis turut menahan pengurus premis hiburan berumur 52 tahun yang kemudiannya dikenakan denda RM50,000 kerana didapati melanggar SOP yang ditetapkan sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Kompaun Terbesar Negara

“Ini merupakan tindakan kompaun terbesar di negara ini sejak kerajaan melaksanakan Ordinan Darurat Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Pindaan) 2021.

“Mengikut ordinan ini mana-mana individu yang melanggar SOP sewaktu tempoh perlaksanaan darurat boleh dikenakan denda tidak melebihi RM10,000 yang berkuat kuasa pada 11 Mac lalu,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor di sini pada Ahad.
Ayob Khan berkata, semakan rekod juga mendapati premis berkenaan sudah dua kali diserbu pada 26 Februari serta 10 Mac lalu.
“Namun pemilik premis masih berdegil biarpun surat pembatalan lesen telah diedarkan Majlis Perbandaran Muar pada 10 Mac lalu,” katanya.
Katanya, pelbagai peralatan sistem siar raya dirampas termasuk dua unit pembesar suara, dua unit ‘amplifier’, satu unit pemain cakera video digital (DVD), satu unit Equalizer dan satu unit pemprosesan komputer (CPU).

Kongsikan Artikel Ini