Tarikh & Jumlah Bayaran BKC Miskin Tegar Fasa 2 2021

Kongsikan Artikel Ini

Untuk pengetahuan anda, ini adalah maklumat penting berkaitan penerima BKC bagi kategori miskin tegar yang perlu diketahui.  Bagi fasa kedua ini, soalan yang sering yang ditanya adalah berapakah jumlah yang akan diperolehi? Bilakah tarikh pembayaran? Dan bagaimana cara untuk membuat semakan dan sebagainya.  Oleh itu, berikut dikongsikan maklumat-maklumat berkaitan BKC untuk kategori miskin tegar dan sila baca dengan teliti agar faham dan jelas tentang pembayaran fasa seterusnya.

telegram%2Bimage


Untuk pengetahuan anda, ini adalah maklumat penting berkaitan penerima BKC bagi kategori miskin tegar yang perlu diketahui.

Bagi fasa kedua ini, soalan yang sering yang ditanya adalah berapakah jumlah yang akan diperolehi? Bilakah tarikh pembayaran? Dan bagaimana cara untuk membuat semakan dan sebagainya.

Oleh itu, berikut dikongsikan maklumat-maklumat berkaitan BKC untuk kategori miskin tegar dan sila baca dengan teliti agar faham dan jelas tentang pembayaran fasa seterusnya.Jumlah Bayaran Yang Akan Diterima

Berikut adalah jumlah bayaran yang akan diterima di bawah kategori miskin tegar pada Fasa 2 nanti.

  1. Isi Rumah: RM500
  2. Warga Emas Sebatang Kara: RM300
  3. Bujang: RM300

Sila rujuk jadual di bawah:

BKC Fasa 2, hanya kategori bujang miskin tegar yang akan menerima bayaran iaitu sebanyak RM300.  Manakala pembayaran bagi kategori bujang B40 dan M40 tidak ada lagi kerana bayaran hanya dibuat pada fasa 1 sahaja dengan masing-masing menerima RM200 dan RM100.____________________________________________________________________

Anda mungkin berminat pada artikel ini

____________________________________________________________________

Tarikh Pembayaran BKC Fasa 2

Pembayaran BKC Fasa 2 akan bermula pada bulan November 2021. Setakat ini tiada tarikh yang terperinci diumumkan oleh kerajaan. 

Kami dari Mingguan Kerja akan memberi info dari semasa ke semasa.


Semakan Status Bantuan BKC

Berikut dikongsikan cara untuk membuat semakan status BKC:

  1. Buka laman web BPR di https://bkc.hasil.gov.my/SemakanStatusBKC.aspx?
  2. Log masuk menggunakan ID dan kata laluan yang didaftarkan
  3. Rujuk bahagian menu semakan untuk melihat status pembayaran.


Maklumat Lanjut

Maklumat terperinci berkaitan BKC, anda boleh rujuk DI SINI


Kongsikan Artikel Ini