Kementerian Pengajian Tinggi Tanggung Sepenuhnya Proses Bayaran UPUOnline

Kongsikan Artikel Ini

kpt%2Bupu
Group%2BWhatsapp%2BInfo%2BBantuan%2BKerajaan

PUTRAJAYA: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) bersetuju untuk menanggung sepenuhnya bayaran proses UPUOnline/UNIK ID kepada semua pemohon bagi sesi akademik 2021/2022.


Permohonan Boleh Dimohon Terus Ke Laman Sesawang UPU

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Noraini Ahmad berkata, melalui pengecualian itu, permohonan kemasukan ke Institusi Pendidikan Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA) boleh dimohon terus di laman sesawang upu.mohe.gov.my.

“Bayaran proses UPUOnline sebelum ini dikenakan kepada pemohon untuk mendapatkan nombor Unik ID Bank Simpanan Nasional (BSN) sebagai syarat untuk mengisi borang permohonan bagi melanjutkan pengajian.

KPT Berharap Keputusan Ini Dapat Meringan Beban Para Pelajar

“KPT berharap keputusan ini dapat meringankan beban para pelajar dan melancarkan urusan mereka untuk melanjutkan pengajian seterusnya menjamin masa depan yang lebih cerah,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.
Menurutnya, tempoh permohonan ditetapkan pada 4 Januari hingga 31 Mac bagi lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Pelajaran Tinggi Malaysia (STPM), asasi, Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM), lepasan matrikulias serta diploma atau setaraf.
Tambahnya, tempoh pilihan program pengajian pula berbeza mengikut kategori masing-masing yang bermula pada 9 Mac dan berakhir pada 31 Mac tahun ini.


Kongsikan Artikel Ini