i-Sinar: Ramai Permohonan i-Sinar KWSP Tidak Diluluskan? ~ KWSP Disaran Melaksanakan Syarat Pengeluaran i-Sinar Seperti i-Lestari

Kongsikan Artikel Ini

Kwsp%2Bi sinar%2Bseperti%2Bi lestari

SHAH ALAM – Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) disaran supaya melaksanakan syarat pengeluaran permohonan i-Sinar seperti program terdahulu iaitu i-Lestari.Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, beliau mendapati ramai yang tidak berpuas hati dengan skim i-Sinar yang dilancarkan pada Disember lalu.

Saran Buat Macam I-Lestari
“Walaupun ketua kerajaan beritahu saya bahawa skim i-Sinar sudah elok dan suruh saya henti tekan kerajaan untuk hal ini, saya tetap mahu kerajaan hapuskan segala syarat pengeluaran dengan segera.

“Buatlah macam i-Lestari,” katanya dalam siaran Facebook beliau pada Isnin.
Cadangan agar i-Sinar dibenarkan pengeluaran wang sehingga RM10.000
Mengulas lanjut, Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan turut mencadangkan agar program berkenaan membenarkan pengeluaran wang sehingga RM10,000.

Menurutnya, rakyat Malaysia perlu diberi kelonggaran untuk mengeluarkan wang mereka sekiranya ada keperluan dan mempunyai baki dalam akaun.

“Bukan nak keluarkan semua pun. Cuma sehingga RM10,000 sahaja.

Rakyat Lebih Tahu Situasi Sebenar Mereka
“Rakyat lebih mengetahui situasi sebenar mereka dan rakyat lebih yakin bahawa duit yang dikeluarkan hari ini dapat dipulihkan dalam masa terdekat apabila keadaan ekonomi menjadi baik.
“Maka, percayalah rakyat, sebab ini memang duit mereka,” ujarnya.

Terdahulu, permohonan i-Sinar KWSP mula dibuka secara dalam talian pada tahun lepas menerusi dua kategori kriteria kelayakan pemohon membabitkan 8 juta ahli.
Ahli yang mempunyai baki RM100,000 dan ke bawah dalam akaun satu boleh membuat pengeluaran sehingga jumlah maksimum RM10,000.

Pembayaran Secara Berperingkat
Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam bulan dengan bayaran pertama sehingga jumlah maksimum RM5,000.

Ahli yang mempunyai baki lebih daripada RM100,000 dalam akaun satu boleh membuat pengeluaran maksimum 10 peratus atau RM60,000 (yang mana lebih rendah) daripada akaun satu.

Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam bulan dengan bayaran pertama sehingga RM10,000.


Kongsikan Artikel Ini