Facebook, Instagram Mula Kenakan Bayaran RM50 Sebulan

Kongsikan Artikel Ini

Perkeso 1024x410 1
Facebook, Instagram Mula Kenakan Bayaran RM50 Sebulan 6

Badan Penyiaran Britain (BBC) melaporkan laman sosial Facebook dan Instagram akan memperkenalkan perkhidmatan langganan kepada pengguna di kebanyakan negara Eropah.

Secara tidak langsung menyekat iklan daripada muncul di kedua-dua platform tersebut.

Facebook, Instagram Mula Kenakan Bayaran RM50 Sebulan
Facebook, Instagram Mula Kenakan Bayaran RM50 Sebulan 7

Baca juga : Jawatan Kosong Indah Water : Gaji RM1,500 – RM7,000+

Caj Rm50 Sebulan Untuk Facebook & Instagram

Kadar caj yang dikenakan kepada pengguna adalalah sebanyak €9.99 (RM50.43) sebulan sekiranya mahu menikmati pengalaman tanpa iklan.

Facebook, Instagram

Perkhidmatan tersebut diperkenalkan untuk pengguna di Kesatuan Eropah (EU), Kawasan Ekonomi Eropah (EEA) serta Switzerland bermula November ini.

Menurut Meta, langganan itu bertujuan untuk mengatasi kebimbangan yang disuarakan EU sebelum ini, dan bukannya mahu mengaut keuntungan.

“Pilihan untuk membeli langganan tanpa iklan mengimbangi keperluan pengawal selia Eropah sambil memberi pilihan kepada pengguna serta membenarkan Meta untuk terus berkhidmat kepada semua pihak di EU, EEA dan Switzerland,” kata Meta.

Pengguna akan diberi pilihan sama ada untuk terus menggunakan platform secara percuma di mana data mereka dikumpul, atau membayar untuk mengelak daripada iklan yang disasarkan.

Perkhidmatan itu akan mengenakan bayaran tambahan €3 (RM15) sebulan jika digunakan pada peranti iOS atau Android selepas mengambil kira yuran tambahan yang diambil oleh platform tersebut.

Sumber : TriviaMY


Kongsikan Artikel Ini