Contoh Soalan Peperiksaan SPA Pegawai Penguatkuasa KDN KP41

Kongsikan Artikel Ini

Contoh%2BSoalan%2BPeperiksaan%2BPegawai%2BPenguatkuasa%2BKP41


Peperiksaan Online Pegawai Penguatkuasa Gred KP41

Pengambilan bagi Pegawai Penguatkuasa Gred KP41 di Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang giat berjalan bagi seluruh Negara yang akan dilakukan tidak lama lagi. Jika anda salah seorang calon untuk exam 28 Julai 2020 nanti, Anda berada ditempat yang betul. 

Tahun 2020 ini, SPA dijangka akan membuka ribuan peluang pengambilan pegawai baru bagi ditempatkan di banyak kementerian, jabatan di seluruh negara. Anda cukup bertuah kerana dipanggil untuk peperiksaan online kali ini kerana agak lama jawatan ini dibuka bagi pengambilan baru.

Ini merupakan peperiksaan kelima bulan Julai ini setelah Peperiksaan Pegawai Teknologi Maklumat pada beberapa hari yang lepas.

Semakan Calon

Sebelum anda mengisi borang disini pastikan anda membuat semakan terlebih dahulu bagi mendapatkan angka giliran dan juga akses untuk peperiksaan online nanti. Anda boleh menyemak di

http://e-semakan.spa.gov.my/pegawai_penguatkuasa41

Jika ada maklumat anda, tahniah, Anda kini selangkah untuk menjawat jawatan pegawai penguatkuasa di KDN.

Format Peperiksaan Online Pegawai Penguatkuasa KP41

Dalam peperiksaan online kali ini mengandungi 2 seksyen sahaja iaitu daya menyelesaikan masalah dan juga kefahaman bahasa inggeris. Bagi daya menyelesaikan masalah, anda perlu tahu dan ingatkan kembali apa yang anda pelajari ketika Sijil Pelajaran Malaysia dahulu. Begitu juga kefahaman bahasa Inggeris yang baru sahaja diperkenalkan.

SEKSYEN A – DAYA PENYELESAIAN MASALAH

Masa: 25 minit

Bagi seksyen ini calon dikehendaki untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan menggunakan:

(i) Kemahiran Logik

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran untuk mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data

Calon akan diberi beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Angka yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Calon boleh menggunakan graf, jadual dan sebagainya agar mudah untuk calon memberi jawapan.

(iii) Konsep-Konsep Matematik (Formula)

Konsep Matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas Matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh itu, soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon. Calon-calon dalam jurusan Matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep Matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Masa sudah suntuk bagi para calon membuat persediaan. Jalan pintas ialah dengan mendapatkan rujukan yang telah disiapkan untuk anda termasuk nota-nota dan juga contoh soalan peperiksaan SPA versi terkini.


Rujukan%2BKhas%2BPegawai%2BPenguatkuasa%2BKP41

SEKSYEN B: KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS

Masa: 20 Minit

Seksyen ini adalah bagi menguji kemahiran bahasa inggeris calon yang bakal menjadi penjawat awam. Ia tidak terlalu sukar kerana soalan tahap SPM. Tapi jangan pandang ringan bagi seksyen ini.

1. Ali didn’t have much money, ______ he got by.
A. since
B. but
C. so
D. for

Jawapan: B

Dan banyak lagi contoh soalan yang akan menguji kemahiran bahasa inggeris anda menerusi contoh soalan dan nota yang akan diberikan kepada anda.

Rujukan Khas Peperiksaan Online Pegawai Penguatkuasa KP41

108642917 10222099730793252 9073638196809161723 n%2B%25281%2529


DAPATKAN RUJUKAN KHAS : KLIK SINI

Bagi mereka yang tak tahu nak prepare apa dan rasa ‘kosong’, Kami ada menyediakan contoh soalan dan juga nota penting bagi anda kuasai sebelum menjalani peperiksaan online ini.


Capture

Tahniah kerana memilih untuk memiliki rujukan persediaan PEGAWAI PENGUATKUASA KP41 sesi 28 JULAI 2020 ini

Pembelian ini didatangkan dengan pakej tambahan untuk memastikan anda dapat maksimum exam anda JULAI 2020 dan menjawat jawatan PEGAWAI PENGUATKUASA KP41 ini

DAPATKAN RUJUKAN KHAS : KLIK SINIKongsikan Artikel Ini