Cara Tidur Cepat : Tidur Dalam 5 Minit

Kongsikan Artikel Ini

Cara Tidur Cepat : Atasi Masalah Tidur Lewat

Masalah seperti kurang tidur atau sukar untuk melelapkan mata adalah biasa bagi mereka yang kerap menghadapi tekanan, sama ada berkaitan dengan tanggungjawab peribadi atau kerja.

Anda boleh berasa lemau jika anda tidak tidur sepanjang malam. Anda mungkin mengalami sakit kepala, ketidakselesaan dan kesukaran untuk menumpukan perhatian pada tugasan harian.

Jika anda keletihan dan tidak tidur cukup, anda boleh mempunyai banyak kesan buruk kepada diri anda. Ia jarang sekali membawa kepada kematian.

Masalah Tidur Lewat Dialami Ramai Orang

Ramai orang melihatnya sebagai tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, masalah tidur yang kerap akan menjejaskan kesihatan anda dengan cepat. Antaranya:

Adakah anda meluangkan lebih banyak masa untuk cuba tidur daripada meluangkan lebih sedikit masa untuk cara tidur cepat? Jika anda menjawab ya, anda tidak sendiri.

Baca Juga:

Selain itu, memaksa diri untuk tidur secara berlebihan tidak berfaedah kerana ia akan menyebabkan kitaran ketidakselesaan, yang mengekalkan minda kita terjaga. Tubuh juga sukar untuk lelap apabila fikiran tidak berehat.

Walau bagaimanapun, jangan risau kerana kami telah menyediakan beberapa kaedah yang boleh anda cuba untuk menukar “suis” minda anda ke mod tidur. Kaedah ini pertama kali digunakan di Amerika Syarikat, menurut tulisannya.

Cara Tidur Cepat Yang Berkesan

Navy Preflight School yang membantu juruterbang tidur selama sekurang-kurangnya dua minit.

Ia mengambil masa enam minggu untuk mempelajarinya, tetapi walaupun mereka mengalami kesukaran cara tidur cepat kerana kopi atau bunyi kuat, teknik ini masih berkesan. Ia dikatakan juga berkesan untuk orang yang tidur dalam keadaan duduk.

Cara Caranya adalah seperti berikut:

 1. Relakskan bahagian muka. Loggarkan semua otot muka termasuklah
  bahagian dalam mulut.
 2. Jatuhkan bahu, lepaskan segala ketegangan otot bahu dan jatuhkan
  tangan ke sisi.
 3. Bernafas dalam keadaan santai dan perlahan. Penuhkan udara di
  dalam dada.
 4. Relakskan otot bawah badan pula. Pastikan paha, betis dan kaki
  berasa selesa.
 5. Kosongkan minda dalam 10 saat, bayangkan sesuatu yang santai.
 6. Jika anda tidak dapat konsentrasi, cuba katakan pada diri ‘jangan
  berfikir’ dan ulang selama 10 saat.
 7. Dalam 10 saat, anda pasti akan dapat tidur. Selamat mencuba.

Tips Tidur Cepat & Berkualiti

Secara saintifik, kaedah ini didapati berkesan. Jika kaedah ini tidak berkesan untuk badan anda, anda perlu belajar teknik pernafasan tentera, menenangkan fikiran anda dan melonggarkan otot anda.

Tips 1:

Pendedahan kepada cahaya mengawal hormon semula jadi melatonin. Ia berfungsi dengan baik untuk mengatur jadual bangun dan tidur anda.

Waktu pagi – Pada waktu pagi, dedahkan diri kepada cahaya matahari terik. Luangkan masa di luar pada siang hari sebanyak mungkin cahaya semula jadi harus masuk ke rumah atau ruang kerja anda.

Waktu malam – Satu atau dua jam sebelum tidur, elakkan skrin terang. Sebaik-baiknya jangan menonton TV sehingga lewat malam. Pastikan lampu bilik dipadamkan atau dimalapkan apabila tiba masanya untuk tidur. Sekiranya anda terjaga, jangan terus membuka lampu; sebaliknya, biarkannya suram atau malap.

Tips 2:

Bersenam di siang hari. Individu yang secara konsisten melakukan senaman akan tidur dengan lebih lena pada waktu malam dan menjadi lebih tenang pada siang hari. Manfaat tidur meningkat dengan senaman yang lebih kuat. Walaubagaimanapun, anda juga boleh meningkatkan kualiti tidur anda dengan melakukan senaman kecil, seperti berjalan kaki selama sepuluh minit setiap hari.

Tips 3:

Penjagaan aspek makan dan minum. Pemakanan yang baik adalah penting untuk tidur lena. Ini berlaku terutamanya jika anda ingin makan apa-apa sebelum tidur.

Anda mungkin mengalami kesukaran tersebut kerana tekanan, kebimbangan atau kemarahan yang berterusan sepanjang hari.

Kembangkan tabiat yang membantu anda mempersiapkan diri untuk tidur, seperti menggunakan teknik relaksasi atau mandi dengan air suam, boleh membantu.

Selain itu, anda boleh memalapkan cahaya bilik tidur atau mendengar muzik yang
menenangkan.

Kesimpulannya, sekiranya anda berusaha mengikuti cara dan tips seperti di atas anda pasti akan mendapatkan tidur yang lebih berkualiti dan tidur tepat pada waktunya.


Kongsikan Artikel Ini