PTPTN: Permohonan Melanjutkan Penangguhan Bayaran Balik PTPTN Covid 19 ~ Januari Sehingga Mac 2021

Kongsikan Artikel Ini

Permohonan%2BPenangguhan%2BBayaran%2BBalik%2BPTPTN%2BCovid%2B19%2B %2BJanuari%2BSehingga%2BMac%2B2021


Tahukah anda, semua peminjam PTPTN telah pun diberikan penangguhan bayaran balik pinjaman pada 19 Mac 2020 sehingga 31 Disember 2020 yang lalu semasa negara diserang pandemik Covid-19Kerajaan telah bersetuju untuk memberikan lanjutan tempoh penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN selama 3 bulan kepada peminjam yang layak. Hal ini kerana kerajaan berasa prihatin dan memandang serious peminjam yang masih terkesan dengan pandemik Covid-19 ini. 

Kami ingin berkongsi kepada anda Tempoh penangguhan PTPTN 2021, syarat kelayakan dan cara pemohonan yang anda perlu fahami sebelum membuat penangguhan bayaran PTPTN 2021.
Tempoh Penangguhan PTPTN 2021
Tempoh penangguhan bayaran balik pinjaman bermula dari bulan permohonan pelanjutan diluluskan.

Pelanjutan penangguhan bayaran balik COVID-19 adalah selama 3 bulan bermula pada bulan kelulusan pelanjutan diberikan seperti jadual di bawah.

jadual%2BptptnTiada pemulangan (refund) akan dibuat ke atas bayaran balik yang telah diterima sebelum kelulusan pelanjutan penangguhan.

Contoh: Peminjam telah membuat bayaran balik pada bulan 15 Februari 2021 dan memohon pelanjutan penangguhan bayaran balik pada 20 Februari 2021. Bayaran balik yang diterima pada bulan 15 Februari 2021 tidak akan dipulangkan.

Syarat  Penangguhan Bayaran Balik PTPTN COVID-19 2021
Dua Kategori Peminjam PTPTN yang layak menangguhkan bayaaran PTPTN Covid-19 adalah seperti berikut :
  1. Peminjam yang kehilangan pendapatan iaitu diberhentikan pekerjaan dalam tempoh pandemik Covid-19; dan
  2. Peminjam yang terjejas pendapatan iaitu pendapatan berkurang dalam tempoh pandemik Covid-19.

Cara Permohonan
Peminjam PTPTN yang terkesan boleh mengemukakan permohonan melalui portal rasmi PTPTN mulai 5 Januari 2021 sehingga 31 Mac 2021.

Berikut adalah langkah membuat permohonan penangguhan PTPTN 2021:
  1. Peminjam yang layak perlu membuat permohonan dan pengesahan kendiri (self-declaration) secara dalam talian di Portal Rasmi PTPTN (www.ptptn.gov.my/PelanjutanBayaranBalikCovid19).
  2. Peminjam dikehendaki mengisi maklumat perhubungan, maklumat pekerjaan serta membuat akuan kebenaran ke atas semua maklumat yang diberikan.
  3. Tiada sebarang dokumen diperlukan.
  4. PTPTN akan memaklumkan status permohonan melalui e-mel yang dikemas kini semasa membuat permohonan dalam tempoh 3 hari bekerja selepas permohonan peminjam diterima.
permohonan%2Bptptn
NOTA: Rekod CCRIS peminjam adalah kekal seperti sebelum penangguhan dilaksanakan. Walau bagaimanapun, sekiranya peminjam membuat pembayaran balik, rekod akan dikemas kini berdasarkan bayaran yang dibuat.

Penstrukturan / Penjadualan Semula
Peminjam yang diluluskan penstrukturan semula/ penjadualan semula/ penggabungan di dalam tempoh pelanjutan penangguhan bayaran balik COVID-19 adalah tidak layak menangguhkan bayaran balik dan hendaklah meneruskan bayaran sama ada melalui Potongan Gaji / Direct Debit.

Pelanjutan penangguhan yang telah diluluskan akan dibatalkan.

Contoh:
  • Peminjam diluluskan pelanjutan penangguhan mulai Mac hingga Mei 2021.
  • Sekiranya peminjam membuat rundingan bayaran balik seperti penstrukturan semula/ penjadualan semula dan penggabungan dalam tempoh pelanjutan penangguhan (Mac – Mei 2021), kelulusan pelanjutan penangguhan akan dibatalkan.

Maklumat Lanjut
Untuk maklumat lanjut berhubung permohonan penangguhan PTPTN 2021, sila rujuk saluran berikut:
Sumber: harianpost.my

Kongsikan Artikel Ini