PM umum Pengeluaran Khas KWSP RM10,000

Kongsikan Artikel Ini

AVvXsEgYBWDi v3uRv KmkDPNBwWC5KOfelTZwANac7zYyo 3XiwlhBKIeztRtitD0VzWT5zjHaLxgGvwy4Jcr349yanbioPpRkwGZZ55bgu1rkJGAQbNDHhMZDZ lCPbwYHpRik0 3KKh1N9YXxnW WPS51 e hLP1hG MdyfJrI GJaNkMKbXyNS2AUEJ2cQ=s16000

telegram%2Bimage

TERKINI: Kerajaan secara rasmi umum pengeluaran khas RM10,000 dari KWSP


Kerajaan sebelum ini membenarkan pengeluaran caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melalui tiga skim iaitu i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra berjumlah RM101 bilion, melibatkan 7.34 juta pencarum sejak pandemik COVID-19 melanda negara dua tahun lalu.


CARA PEGELUARAN KWSP RM10,000

Berdasarkan dapatan kajian dan penelitian secara menyeluruh dalam fasa pemulihan selepas pandemik ini, ada dalam kalangan Keluarga Malaysia yang masih terkesan dari segi ekonomi, hilang pendapatan dan sedang membina semula kehidupan.

Kerajaan mendengar, mengkaji dan meneliti permintaan daripada semua pihak untuk mengeluarkan caruman KWSP.


Justeru itu, pada hari ini Kerajaan bersetuju membenarkan pengeluaran khas KWSP sebanyak RM10,000.

Penjelasan lanjut mengenai pengeluaran khas KWSP ini akan dibuat oleh Kementerian Kewangan dan KWSP.

Ini merupakan keputusan yang sukar kerana ia melibatkan simpanan hari tua rakyat dan pengeluaran khas ini adalah jalan tengah dalam mengimbangi antara keperluan mendesak hari ini dan simpanan masa hadapan.

AVvXsEh9djLGE8kzksHAq8l1LB4u8tZpxLVkwbbh7ZqqFjvXbNo

Walaupun Kerajaan memberikan kebenaran untuk pengeluaran khas KWSP ini, namun saya merayu kepada para pencarum supaya mengekalkan simpanan mereka kecuali keadaan benar-benar mendesak.

Saya berharap para pencarum membuat pertimbangan yang sewajarnya sebelum melakukan pengeluaran, demi masa depan.


Kongsikan Artikel Ini