Permohonan Bantuan Kuarantin RM100 Sehari Tahun 2022

Kongsikan Artikel Ini

AVvXsEhVLZ7eFH19PxKqLKycOIQdfq6b8w c2REeuFEe4fyZRSyeYMDRUMsPL4SrpfpQkuFoEy5Gl3BpF44Ru3yibzg1ptbUPuYbPF929zu4CwQiRYl1Uq5dHQQeBx5damKd3zn2MjyAqbc8Yo67r9sPowUpyWSZsxkIEEGHMek7UI3FgiG88oj967smc3c nw=s16000

telegram%2Bimage


Tahukah anda NADMA merupakan salah sebuah Agensi Pengurusan Bencana Negara Jabatan Perdana Menteri Kerajaan Malaysia yang berfungsi untuk membantu rakyat Malaysia yang terjejas teruk akibat pandemik ini. 

Melalui NADMA ini juga, sekiranya anda pernah dijangkiti dan dirawat, anda boleh untuk memohon bantuan secara one-off melalui NADMA.

Bagaimana hendak memohon bantuan NADMA ini? Kami kongsikan kepada anda maklumat untuk memohon bantuan kuarantin RM100 ini. Permohonan Bantuan Kuarantin RM100 Sehari

Bantuan RM100 sehari akan diberikan kepada mereka yag menjalani rawatan di wad hospital yang dibenarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk rawatan COVID19.

Anda boleh untuk menerima bantuan RM100 sehari sehingga 14 hari (Maksimum)

Bantuan ini hanya diberikan sekali sahaja secara (one-off) dalam tempoh penularan jangkitan Covid-19 dan tidak akan diberikan bagi kes yang berulang.

AVvXsEhEVbI5ypMGKRnhDJCvgDVMOP0jWEvmjV8lTkDYLNnkcp6 j9AW2XeDFT5FYzKVSapvSzAGTVucSUGdOuDs9A4jZiOeiRiCLevJ0EHKkerAD7RLojyEMQ zmedBLZA5xR

Syarat Kelayakan Bantuan RM100 Sehari

 • Warganegara Malaysia yang bekerja tetapi telah kehilangan sumber pendapatan atau tidak dibayar gaji sepanjang tempoh dikenakan Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Bagi Kontak Covid-19
 • Warganegara Malaysia yang bekerja tetapi telah kehilangan sumber pendapatan atau tidak dibayar gaji sepanjang tempoh menjalani rawatan di wad hospital (warded) ekoran COVID-19.

Pemohon Yang Tidak Layak

 • Bukan Warganegara Malaysia
 • Tiada pekerjaan sebelum dikenakan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian
 •  Mempunyai pendapatan atau menerima gaji dalam tempoh Pengawasan dan Pemerhatian / menjalani rawatan di wad hospital (warded) ekoran COVID-19

Cara Permohonan

1. Muat turun dokumen-dokumen di laman web www.nadma.gov.my.

 1. Borang Permohonan Bantuan Khas COVID19 (Lampiran A)
 2. Borang Akuan Kehilangan Pendapatan (Lampiran B)
 3. Surat Perwakilan Kuasa Kepada Waris (Lampiran C) *jika tiada akaun bank

2. Permohonan lengkap dihantar melalui pos ke NADMA di alamat:

Ketua Pengarah
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA)
Jabatan Perdana Menteri
Aras 7, Blok D5, Kompleks D
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
52502 PUTRAJAYA
(u.p. : Sekretariat KWABBN)


Dokumen Yang Diperlukan

 • Borang Permohonan Bantuan Khas Covid19 seperti di Lampiran A (dokumen asal)
 • Salinan kad pengenalan. (Salinan Diakui Sah)
 • Dokumen KKM (Salinan borang perintah pengawasan dan pemerhatian kontak Covid-19, salinan borang pelepasan daripada pengawsan dan pemerhatian Covid-19, sijil cuti sakit)
 • Borang Akuan Kehilangan Pendapatan seperti di Lampiran B. (Dokumen asal)
 • Salinan penyata bank / muka depan buku akaun. (salinan diakui sah)Sistem Semakan Status Bantuan Khas COVID19

https://bkcovid19.nadma.gov.my/v2/

Cara Bayaran

Bayaran bantuan khas akan dibuat secara Electronic Fund Transfer (EFT) kepada pemohon yang layak dalam tempoh 30 hari bekerja dari tarikh penerimaan dokumen permohonan yang lengkap.


Maklumat Tambahan

NADMA berhak untuk memutuskan jumlah bantuan berdasarkan dokumentasi yang dikemukakan atau menolak permohonan yang tidak menepati syarat-syarat yang ditetapkan.

Garis Panduan Bantuan RM100 Sehari NADMA


Kongsikan Artikel Ini