KWSP 10K: Tengku Zafrul letak jawatan?

Kongsikan Artikel Ini

Adakah%20Tengku%20Zafrul%20Letak%20Jawatan


telegram%2Bimage

KUALA LUMPUR: Datuk Mahfuz Omar (PH – Pokok Sena) di Dewan Rakyat pada Khamis bertanya adakah Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz sudah meletakkan jawatan.

Beliau bertanya demikian ketika Timbalan Menteri Kewangan 1, Datuk Mohd Shahar Abdullah bangun untuk mengemukakan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan 2021.


Soalan itu dibangkitkan Mahfuz selepas Tengku Zafrul dilaporkan pernah berkata beliau rela meletak jawatan daripada meluluskan RM10,000 pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“RUU Perbekalan ini mesti dibentang atas nama menteri dan diwakilkan kepada Timbalan Menteri. Saya nak pastikan, maknanya Tengku Zafrul belum meletakkan jawatan?


“Sebab beliau pernah menyatakan jika diluluskan ‘one-off’ pengeluaran KWSP, beliau rela letak jawatan.

“Jadi, semalam Perdana Menteri telah umumkan perkara ini, adakah dengan ketidakhadiran beliau pada sesi soal jawab menteri ini menunjukkan beliau sudah letak jawatan?


“Kalau belum, bermakna Timbalan Menteri tidak boleh mewakili Menteri Kewangan sebab Menteri Kewangan tiada,” katanya selepas Shah membacakan RUU Perbekalan Tambahan itu.

BACA: PM umum Pengeluaran Khas KWSP RM10,000
BACA: Pengeluaran Khas KWSP RM10,000 : Syarat, Tarikh Permohonan & Bayaran

61647499078 TengkuZafrulMahfu

Bagaimanapun, Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Ramli Mohd Nor berkata, mengikut peraturan mesyuarat, Timbalan Menteri Kewangan boleh menjadi wakil dalam pembentangan RUU itu.

Pada masa sama, beliau berkata pihaknya masih belum menerima sebarang makluman berhubung peletakan jawatan Tengku Zafrul sebelum meneruskan Aturan Mesyuarat.


Sumber: Astro Awani

Kongsikan Artikel Ini