i-Sinar: Permohonan i-Sinar KWSP Anda Tidak Diterima? ~ KWSP Jelaskan Kenapa Segelintir Permohonan Ditolak

Kongsikan Artikel Ini

KWSP%2BJelaskan%2BKenapa%2BSegelintir%2BPermohonan%2BDitolak


2.5 Juta Permohonan i-Sinar Diluluskan
SHAH ALAM – Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah meluluskan 2.5 juta permohonan i-Sinar daripada jumlah keseluruhan sebanyak 3.88 juta setakat 4 Januari sejak permohonan kategori satu dibuka bermula 21 Disember lalu.RM 19.62 Jumlah Pengeluaran Diluluskan
Menurut KWSP dalam kenyataannya pada Rabu, jumlah pengeluaran yang diluluskan adalah sebanyak RM19.62 bilion dengan pembayaran bulan pertama berjumlah RM10.07 bilion secara berperingkat bermula 5 Januari.

1.4 Juta Permohonan Belum Diluluskan Dan berada di Kategori Dua
Tambahnya, 1.4 juta permohonan yang masih belum diluluskan berada di dalam kriteria kategori dua yang akan dibuka permohonannya mulai 11 Januari ini.
Pastikan Dokumen Dihantar Jelas Semasa Proses Permohonan
“Bagi ahli yang termasuk dalam kategori dua, mereka disarankan untuk menyediakan dokumen yang berkaitan seperti slip gaji rasmi yang memperincikan jumlah gaji termasuk elaun lebih masa dan komisen serta penyata bank untuk dimuat naik di i-Sinar Online.

“Bagi melancarkan proses permohonan, ahli perlu memastikan semua dokumen yang dihantar adalah jelas, sah dan dapat menyokong permohonan mereka,” katanya.

Antara Faktor Permohonan Tidak Diluluskan
KWSP menambah, daripada 3.88 juta permohonan yang diterima, 701 daripadanya tidak dapat diluluskan atas faktor perbezaan nombor akaun bank, permohonan yang dibuat untuk ahli yang telah meninggal dunia atau ahli telah berumur 55 tahun dan layak untuk mengeluarkan kesemua simpanan KWSP mereka.

KWSP Nasihatkan Agar Berhati-Hati Dengan Penipuan dan Aktiviti Scam
Dalam pada itu, katanya, KWSP memberi jaminan kepada ahli bahawa setiap aspek keselamatan telah diambil bagi mengelakkan pihak ketiga atau scammer yang tidak bertanggungjawab daripada membuat permohonan palsu dan menjejaskan simpanan persaraan.

KWSP turut menasihatkan agar ahli tidak berkongsi gambar atau dokumen-dokumen berkaitan permohonan i-Sinar mereka di platform media sosial kerana boleh mendedahkan diri kepada penipuan atau aktiviti scam.
media%2Bkwsp

media%2Bkwsp%2B2
Sumber: sinarharian.com

Kongsikan Artikel Ini