155,893 diberhentikan kerja sejak 2020, kursus percuma + elaun ini perlu anda ikuti

Kongsikan Artikel Ini

AVvXsEh4JPDCg00WT9fdE9SfwZanZDx0ld7b z4MJ4SLygAs9l27Cyw 7RtDcj3Q 7TQZbzeLQK fJ2RKkg44 rOnAA882wRu5xHrt99faujUeUTu bEDkJ4q4lRsUnK0TSH iDkVGipPYINZ7sXzNv6SodvSL9aMvVZ5L0Cuhk6EyZCYFsDPf0jD8YXmni g=s16000


Sejak Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan pada 2020, sehingga kini seramai 155,893 pekerja telah diberhentikan. Terdapat juga pekerja yang ditawar VSS dan MSS oleh majikan.


APA ITU VSS dan MSS

Voluntary Separation Scheme (VSS) atau Pemberhentian Secara Sukarela bermaksud majikan berhasrat untuk mengurangkan pekerja tetapi dengan cara mempelawa pekerja memohon untuk berhenti secara sukarela.

Pada kebiasaanya pekerja akan ditawarkan faedah penamatan atau pampasan yang lebih baik daripada peruntukan undang-undang.

MSS atau akronimnya Mutual / Mandatory Separation Scheme pula bermakna Pemberhentian Kerja Secara Wajib akibat perubahaan besar yang telah berlaku kepada syarikat majikan dan jawatan itu tidak diperlukan lagi.


Sekiranya anda merupakan golongan pekerja yang diberhentikan atau pekerja yang ditawar VSS/ MSS ini, anda wajar untuk mengikuti kursus percuma (elaun disediakan) ini.

KLIK SINI UNTUK MOHON

KURSUS PERCUMA (ELAUN DISEDIAKAN) DIBIAYAI PERKESO

Sertai Kursus Percuma (Elaun Disediakan) yang dibiayai dibawah Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) PERKESO. Pekerja yang diberhentikan kerja akan mempelajari:

1) FACEBOOK MARKETING

Kursus ini sangat sesuai untuk anda yang ingin MENCEBURI ATAU MEMULAKAN PERNIAGAAN menceburi bidang perniagaan atau ingin MENDAPATKAN ILMU KEMAHIRAN PEMASARAN DIGITAL untuk peluang pekerjaan di masa hadapan.


2) MICROSOFT OFFICE (WORD, EXCEL & POWERPOINT)

Kursus MICROSOFT OFFICE ini meliputi 3 modul penggunaan aplikasi popular MICROSOFT WORD, MICROSOFT EXCEL dan juga MICROSOFT POWERPOINT yang sangat sesuai untuk mereka yang berminat dengan tugasan PENTADBIRAN PEJABAT, ANALISA DATA, PENYEDIAAN LAPORAN dan seumpamanya.


KLIK SINI UNTUK MOHON

Kursus berikut dikendalikan oleh Armels Academy Sdn Bhd. Armels Academy merupakan penyedia latihan yang dilantik oleh PERKESO.

AVvXsEiTlHC6Bnj1hnFoFxbEc083IVg15CcBVZOGB4CP HIXkrRFSTlqHPjP4 U5TGqRF9HrCSZhdRVvGZ4WdbQ2QnPg owHmer0fE4FHqgaHGr4vbR90sJvp


Kongsikan Artikel Ini